Επιδότηση ρεύματος

Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος 2022

Επιδότηση ρεύματος

Καθώς το κόστος κατανάλωσης ενέργειας ολοένα και αυξάνεται, το κράτος έχει λάβει το μέτρο της κρατικής επιδότησης για να προστατεύσει τους καταναλωτές. Το μέγεθος της επιδότησης αναθεωρείται από μήνα προς μήνα, εφόσον διαπιστωθεί πως η Οριακή Τιμή Συστήματος συνεχίζει να αυξάνεται. Για παράδειγμα, η επιδότηση για τον Απρίλιο 2022 θα διπλασιαστεί σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι επιδοτήσεις είναι κλιμακωτού χαρακτήρα, ώστε να υπάρχει κίνητρο χαμηλότερης κατανάλωσης.

Δικαιούχοι επιδότησης ρεύματος

Για να είσαι δικαιούχος επιδότησης ρεύματος θα πρέπει να πληροίς ένα απο τα παρακάτω κριτήρια:

  • Να είσαι οικιακός ή επαγγελματικός καταναλωτής με κυμαινόμενο τιμολόγιο.
  • Να είσαι καταναλωτής είτε Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), είτε Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου (ΠΟΤ).

Σε περίπτωση που είσαι οικιακός καταναλωτής και έχεις παραπάνω από μία κατοικίες στην κατοχή σου, θα λάβεις επιδότηση για την κύρια κατοικία. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα κριτήρια, όπως και τα ποσά της επιδότησης, ενδέχεται να είναι διαφορετικά κάθε μήνα.

Αίτηση επιδότησης ρεύματος

Δεν χρειάζεται να κάνεις αίτηση για να λάβεις επιδότηση ρεύματος. Το ποσό της επιδότησης είναι διακριτό στον λογαριασμό του ρεύματος, στο πεδίο Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Ποσό επιδότησης

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως για τον μήνα Απρίλιο 2022, για καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται ως εξής:

  • Για τις πρώτες 150 kWh του μήνα στο ποσό των 270 ευρώ/MWh.
  • Για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh του μήνα στο ποσό των 210 ευρώ/MWh.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει μέχρι και 300 KWh/μήνα, αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 290 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης του μήνα. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο, από 53 ευρώ τον Μάρτιο.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ορίζεται ως εξής:

  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, επιδοτείται το σύνολο της κατανάλωσης επιπρόσθετα με 100 ευρώ/MWh. Επομένως, η συνολική μοναδιαία επιδότηση των κατηγοριών αυτών ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh. Το μέτρο επιδότησης του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για αυτή την κατηγορία των καταναλωτών θα ισχύσει αναδρομικά για την κατανάλωση των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022.
ΔΕΗ Elpedison  Φυσικό Αέριο Ελλάδος
ΗΡΩΝ nrg Protergia
volterra volton watt + volt
ζενιθ    
ΔΕΗ Elpedison
 Φυσικό Αέριο Ελλάδος ΗΡΩΝ
nrg Protergia
volterra volton
watt + volt ζενιθ

Άφησε τους ειδικούς να σε συμβουλεύσουν

Όποιες και αν είναι οι ενεργειακές σου ανάγκες, έχουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα!

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ;

(μη-υποχρεωτικά πεδία)

Αντίγραφο του τελευταίου λογιαριασμού σας σε φωτογραφία ή μορφή PDF
Σύρτε κι αφήστε αρχεία εδώ ή Περισσότερα
εξοικονόμηση χρημάτων

ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ!
217 000 4800

 

09:00 - 18:00 /
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

(*ισχύει αστική χρέωση)


Ρεύμα 1